Britt Dekker en George winnen Lichte Tour debuut met ruim 69%: “Ik had er de hele nacht over gedroomd” (2024)

Britt Dekker en George winnen Lichte Tour debuut met ruim 69%: “Ik had er de hele nacht over gedroomd” (1)

Dressuur Subtop

Britt Dekker debuteerde zaterdagochtend winnend in de Lichte Tour met haar schimmelhengst George. De amazone reed haar paard naar 69,7% in Hulten, wat het oranje lint betekende in de klasse Prix St. Georges.

‘Wow, dit is super cool!’

Na het behalen van de gouden medaille op het Europees Kampioenschap voor Iberische paarden kwam de focus te liggen op de Lichte Tour. “Ik had een beetje drempelvrees en ons debuut had ik best lang uitgesteld. Nu zei Tineke (Bartels, red.), nu moet je wel een keer gaan. Het leek me heel leuk om dit doel nog te behalen in 2023. Dat het zo zou verlopen had ik echt niet verwacht. Er zou al een droom uitkomen als ik 65% zou halen en toen ik onze score hoorde dacht ik, wow! Dit is echt super cool. De hoofdjury op C gaf ons zelfs 72%, dat vond ik echt onwijs gaaf”, vertelt Britt.

Proef nog nooit gereden

“De proef had ik nog nooit gereden, ook thuis niet. Wellicht was het handig om dat wel te doen, maar thuis heb ik geen last van wedstrijdzenuwen. Ik dacht, we gaan er gewoon heen en dan weet ik waar ik sta en hebben we een beginpunt. Als je onderdeel voor onderdeel rijdt, dan voelt het ook niet als een hele lange proef. Ik had een mega fijn gevoel na de proef en toen beide series gelukt waren dacht ik, we moeten nu alleen nog maar uitstrekken. Ik had de hele nacht over de series gedroomd en dacht steeds, als ik daar maar geen fouten in maak. We hebben nog nooit echt zulke series gereden en toen het lukte in de proef zei ik heel zachtjes, yes dat is gelukt!”

Acht voor de stap

Ze vervolgt “Voor dit debuut heb ik maanden geoefend en het is extra cool als het dan ook lukt. Er zit zoveel werk, maar zelf moet ik ook nog veel leren. Ik had nog niet zo vaak een proef uit mijn hoofd gereden en dat vond ik nog wel spannend. Het is een duidelijke en logische proef. In de lagere klasses kan je je nog wel een foutje permitteren, maar hier kan er niks meer fout gaan. Je wil elk onderdeel zo mooi mogelijk rijden terwijl er veel ruimte is om fouten te maken bijvoorbeeld in de series of pirouettes. Ik merkte in het ZZ-Zwaar al dat fouten worden afgestapt en je goed moet nadenken wat je doet. De pirouettes vind ik nog wel moeilijk en ook het appuyeren, wisselen en weer appuyeren kan nog beter. In de draf moeten we knallen en we kregen nu ook achten voor het uitstrekken en appuyeren in draf. Daar was ik heel blij mee. Een Spaans paard heeft meestal meer moeite met de stap. Ik verloor vaak veel punten op de stap en nu kregen we zelfs een acht! We hebben daar de afgelopen weken heel hard op geoefend en George heeft regelmatig aquatraining gedaan.”

‘Ergens ben ik een verdwaalde amateur’

De amazone heeft haar slipjas al vaker gedragen voor films en shows, maar nu was het officieel. “Dat vond ik wel heel gaaf. Ook staat er op het protocol FEI Dressage, dat voelt super cool. Tineke was mee naar de wedstrijd en dan is het wel goed als je samen bent. Ik ben heel snel tevreden en als ik lekker heb gereden ben ik blij. Van die professionals leer je dat elke pas belangrijk is en dat elke hoek goed gereden moet worden. Dat daagt mij uit op wedstrijd. Thuis motiveert ze me heel erg om goed te rijden. Ergens ben ik een verdwaalde amateur en nu wordt het echt wel serieus.” Welke wedstrijd wil je volgend jaar graag rijden? “Het EK voor Iberische paarden wordt komend jaar verreden in Nederland. Daar zou ik heel graag naar toe willen. Ik moet dan nog wel even gaan oefenen op de serie om de twee, want de kür is op Intermediaire I-niveau.”

Droomscore voor Johnny

De amazone presteert ook met haar andere paarden zeer goed. “Johnny heeft zich geselecteerd voor de regiokampioenschappen in het Z1 met een droomscore van 72,4%. Hij loopt super goed en vindt het onwijs leuk om samen te werken. Op wedstrijd hinnikt hij naar ieder paard die hij ziet, maar hij zet altijd zijn beste beentje voor. Met Eve moet ik nog één selectiewedstrijd rijden in het Z2 voor de regiokampioenschappen, maar ik denk dat dat wel goed komt. Ik krijg er veel energie van en als het dan lukt is het extra cool!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Magic Dream photography

Britt Dekker en George winnen Lichte Tour debuut met ruim 69%: “Ik had er de hele nacht over gedroomd” (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 6047

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.